Cum funcționează mașina de spălat vase: ghidul programelor de spălare

O mașină obișnuită de spălat vase oferă de cele mai multe ori trei opțiuni de spălare – light, normal și heavy. Fiecare program diferă în ceea ce privește intervalul de timp, temperatura apei, presiunea apei, numărul de spălări și numărul de clătiri. Ce durată are un ciclu de spălare? În general, cu cât mașina este setată la un program mai scurt, cu atât timpul de de spălare este micșorat. Aflați totul despre cele mai întâlnite programe de spălare:

Ciclul de prespălare

Majoritatea mașinilor de spălat vase includ un ciclu de prespălare, în timpul căruia un jet puternic de apă este eliberat în interiorul cuvei, astfel încât murdăria de pe vase să se poată desprinde cu ușurință. La terminarea acestui ciclu, apa utilizată este în general evacuată și înlocuită cu apă curată.

Ciclul principal de spălare

În urma prespălării, camera de dozare a detergentului se deschide o dată ce mașina de spălat vase începe ciclul de spălare, permițând detergentului să ajungă în apa din cuvă. Soluția rezultată este pompată prin brațele de pulverizare, iar forța jetului asigură rotația acestora, astfel încât toate vasele să fie uniform curățate. Apa este încălzită treptat, până ajunge la o temperatură situată între 50ºC și 70°C, în funcție de programul folosit.

La terminarea ciclului principal de spălare, apa utilizată este evacuată.

Ciclul intermediar de clătire

În acest moment, toate reziduurile încă prezente pe suprafața vaselor și în cuva mașinii de spălat sunt clătite cu apă rece.

Clătirea finală/ciclul de uscare

În timpul ciclului final de clătire, soluția de clătire este eliberată în interiorul apei din cuva mașinii de spălat vase. Apa este încălzită la o temperatură de până la 70°C. La final, apa este eliminată, iar vesela este uscată datorită căldurii existente în interiorul mașinii de spălat vase, Anumite modele dispun de un element de încălzire ce intră în acțiune în timpul ciclului de uscare.

Spălare manuală vs. spălare automată