Ghid practic pentru repararea la domiciliu a mașinii de spălat vase

Electrocasnicele moderne sunt o realitate a oricărei locuințe în ziua de azi. De cele mai multe ori trecem cu vederea beneficiile aduse de folosirea electrocanicelor, până când acestea se defectează. Acest lucru este valabil și în cazul în care folosiți o mașină de spălat vase.

Foarte puține persoane nu au experiența, cunoștințele și îndemânarea necesare pentru a-și putea repara propriile electrocasnice, însă unele activități sunt cu siguranță mai ușor de realizat decât altele. Nu vă temeți de micile reparații: astfel, economisiți bani, iar mândria de a fi reparat ceva este de neînlocuit. În era în care internetul vă este un aliat în orice activitate, aveți la dispoziție o gamă largă de informații și ghiduri specializate care să vă îndrume în repararea propriilor electrocasnice. Nu uitați, întotdeauna puteți apela la un expert, însă nu strică să încercați și singuri!

Mai jos veți găsi o listă a problemelor frecvente de funcționare și a componentelor care ar trebui revizuite înainte de a constata că mașina de spălat vase este stricată. Dacă mașina de spălat vase nu curăță vesela, întrebați-vă următoarele lucruri:

Supraîncărcați mașina de spălat vase?

Probabil că există momente în care procedați astfel. Vă invităm să urmăriți vidoclipul nostru despre încărcarea corectă a obiectelor de veselă în mașină. Nu uitați să verificați și manualul de utilizare a mașinii de spălat vase pentru a ști câte seturi pot fi spălate la o singură încărcare.

Trăiți într-o zonă cu apă dură și, în acest caz, folosiți tipul corect de soluție de clătire?

Apa puternic mineralizată poate lăsa urme pe vasele și paharele spălate automat, însă există câteva produse de curățare care luptă eficient împotriva acestui neajuns. Dacă nu sunteți siguri ca apa utilizată este dură, realizați testul cu oteț sau întrebați furnizorul local de apă curentă. Pentru o apă cu duritate moderată, vă recomandăm să folosiți un produs de tipul all-in-one, precum tabletele Finish® All-in-1 Powerball® sau Finish® Quantum®, însă pentru apa extrem de dură, puteți încerca să utilizați aditivii Finish® Jet Dry® și Finish® Power Up™.

Apa este destul de fierbinte?

Ați verificat vreodată setările de încălzire ale centralei proprii? Nu depășiți pragul de 49°C, dacă doriți să fiți eficient din punct de vedere al energiei electrice consumate. Mai mult, înainte de a apăsa butonul de start al mașinii de spălat vase, lăsați apa caldă să curgă la robinet, pentru a vă asigura că apa care pătrunde în mașină este deja la temperatura optimă, astfel încât detergentul și restul soluțiilor de curățare să fie eficiente.

Tacâmurile au căzut din coș și obstrucționează brațele pulverizatoare?

În acest caz, apa nu poate fi distribuită la nivelul întregii vesele. Asigurați-vă ca nu aveți tacâmuri căzute în interorul cuvei, care pot împiedica brațele pulverizatoare să distribuie uniform jetul puternic de apă.

O dată cu verificarea acestor elemente, putem trece la diagnosticarea componentelor individuale ale mașinii de spălat vase.

Întrerupătorul cu flotor

La baza mașinii de spălat vase, puteți observa un cilindru de mici dimensiuni, acesta fiind piesa care permite mașinii să umple cuva cu apă. Dacă este murdar sau aflat într-o poziție incorectă, mașina nu se poate umple corespunzător cu apă. Puteți scoate acest cilindrul pentru a-l curăța, o periuță de dinți fiind unealta perfectă în acest caz.

Brațul de pulverizare

Încercați să rotiți brațul pentru a vă asigura că acesta se învârte fără dificultate, mai ales pentru că la baza acestuia se pot acumula resturi. Dacă mașina de spălat vase produce zgomote ciudate în timpul funcționării, înseamnă că vă confruntați cu acumulări de resturi, care se pot îndepărta cu ajutorul unei pensete.

Acestea sunt primele elemente care trebuie verificate înainte de a trage concluzia că mașina de spălat vase nu mai funcționează. Dacă nu vă puteți descurca, vă sugerăm să apelați la personal specializat.

Spălare manuală vs. spălare automată