Cum funcționează mașina de spălat vase

Spălatul automat al vaselor elimină în totalitate efortul depus în timpul spălării manuale a acestora.

Ciclul de prespălare

Majoritatea mașinilor de spălat vase includ un un ciclu de prespălare, în timpul căruia un jet puternic de apă este eliberat în interiorul cuvei, astfel încât murdăria de pe vase să se poată desprinde cu ușurință. La terminarea acestui ciclu, apa utilizată este în general evacuată și înlocuită cu apă curată.

Ciclul principal de spălare

În urma preclătirii, camera de dozare a detergentului se deschide o dată ce mașina de spălat vase începe ciclul de spălare, permițând detergentului să ajungă în apa din cuvă. Soluția rezultată este pompată prin brațele de pulverizare, iar forța jetului asigură rotația acestora, astfel încât toate vasele să fie uniform curățate. Apa este încălzită treptat, până ajunge la o temperatură situate între 50ºC și 70°C, în funcție de programul folosit.

La terminarea ciclului principal de spălare, apa utilizată este evacuată.

Ciclul intermediar de clătire

În acest moment, toate reziduurile încă prezente pe suprafața vaselor și în cuva mașinii de spălat sunt clătite cu apă rece.

Clătirea finală/ciclul de uscare

În timpul ciclului final de clătire, soluția de clătire este eliberată în interiorul apei din cuva mașinii de spălat vase. Apa este încălzită la o temperatură de până la 70°C. La final, apa este eliminată, iar vesela este uscată mulțimită căldurii existente în interiorul mașinii de spălat vase. Anumite modele dispun de un element de încălzire ce intră în acțiune în timpul ciclului de uscare.

Spălare manuală vs. spălare automată