Dicționar de termeni specifici

Capacitate:

Numărul maxim de vase care pot fi spălate și uscate la o singură încărcare a mașinii de spălat, conform instrucțiunilor oferite de producător.

Siguranța copiilor:

Dispozitivul de siguranță care previne deschiderea ușii mașinii de spălat vase de către copii, atât în timpul funcționării, cât și în standby.

Pompă de circulare a apei:

Pompă localizată în camera de colectare a apei de sub sistemul de filtrare, ce pompează apa din țevi în brațele de pulverizare.

Coș pentru tacâmuri:

Coș de mici dimensiuni ce se găsește pe raftul de jos al mașinii de spălat vase. Este utilizat pentru a spăla automat tacâmurile, precum și alte obiecte de mici dimensiuni.

Sertar pentru tacâmuri:

Sertar localizat deasupra raftului superior al mașinii de spălat vase. Este utilizat pentru a spăla tacâmurile.

dB (A):

Decibelul (dB) măsoară intensitatea frecvenței de sunet. Sunetul perceptibil de urechea umană este măsurat în decibeli de tip A (dB(A)).

Temporizator :

Această funcție permite presetarea momentului de începere a ciclului de spălare (ex. Puteți programa mașina de spălat vase să funcționeze în timpul nopții).

Ciclul pentru obiectele din porțelan/cristal:

Proces de spălare cu acțiune delicată asupra obiectelor din porțelan, argint sau alte materiale sensibile, care trebuie spălate la temperaturi mai joase. Acest ciclul de spălare este indicat numai pentru vasele cu o cantitate scăzută de resturi alimentare.

Camera de dozare a detergentului:

Dispozitiv de dozare a detergentului pentru spălarea automată a vaselor. Acesta este de obicei localizat pe partea din interior a ușii mașinii de spălat vase. Trebuie să adaugați detergentul la fiecare spălare. În timpul fiecărui ciclu de spălare, camera de dozare a detergentului se deschide automat pentru a permite eliberarea acestuia în apă, la momentul potrivit.

Soluție de curățare a mașinii de spălat vase:

În timp, depunerile de grăsime și calcar se pot acumula în interiorul mașinii de spălat. Scopul agentului de curățare este să îndepărteze depunerile ce pot fi prezente în mașina de spălat vase.

Ciclul de uscare:

Ultimul pas din ciclul de funcționare a mașinii de spălat vase, care usucă vasele.

Ventilatorul de uscare:

Unele mașini de spălat vase includ un astfel de ventilator, care participă la la realizarea procesului de uscare, prin circularea aerului umed și cald din interior către exteriorul mașinii.

Clasa energetică:

Fiecare mașină de spălat vase se încadrează într-o clasă energetică. O dată la 2 ani, standardele impuse de organismele competente cer producătorilor să sporească eficiența consumului de apă și energie a mașinilor de spălat vase.

Ciclul final de clătire:

Acesta este ciclul în care soluția de clătire este eliberată în apă, asigurând obținerea unor vase strălucitoare și uscarea rapidă a acestora.

Opțiune de încărcare la jumătate:

Dacă mașina de spălat vase este încărcată la jumătate din capacitate, această opțiune vă permite să începeți procesul de spălare numai în unul dintre rafturile mașinii. Funcția de încărcare la jumătate ajută la economisirea apei și energiei.

Modul heavy duty: veselă foarte murdară/oale și tigăi:

Pentru obiecte cu pete foarte uscate de mâncare. Din cauza încălzirii apei la o temperatură foarte mare, este recomandat ca obiectele delicate să nu fie spălate cu ajutorul acestui program al mașinii de spălat.

Raftul inferior:

Este raftul situat la baza mașinii de spălat vase. Datorită presiunii locale mai mare a apei , este ideal pentru vase mai mari și foarte murdare, precum oale și veselă de mari dimensiuni.

Ciclul principal de spălare:

Este ciclul în care detergentul este eliberat în apă, iar soluția astfel rezultată spală vasele cu ajutorul brațelor de pulverizare, având o presiune foarte mare. De asemenea, apa este încălzită pentru a spori eficiența procesului de curățare.

Detergent monodoză:

Pastile gel sau pudră ce conțin o concentrație mare de ingrediente specifice, inclusiv agenți de curățare și soluție de clătire. În funcție de formula produsului, acesta poate avea și alte efecte asupra vaselor, precum protejarea suprafeței veselei delicate sau a celei din argint sau oțel inoxidabil sau obținerea unui efect de strălucire și altele.

Nivelul de zgomot:

Nivelul de zgomot al unei mașini de spălat vase trebuie să fie menționat pe eticheta de eficiență energetică și este măsurat în dB (A).

Ciclul normal:

Ciclul standard de spălare utilizat de majoritatea consumatorilor, cu frecvență zilnică.

Set de veselă:

Acesta este definit prin numărul de pahare, tacâmuri și farfurii utilizate la masă de o singură persoană. Capacitatea de spălare a mașinii de spălat vase este definită prin intermediul acestei unități de măsură.

Mașină de spălat vase portabilă:

Acest tip de dispozitiv electrocasnic poate fi poziționat oriunde în bucătărie, nefiind nevoie să fie încastrată într-un corp de mobilier.

Programul de spălare rapidă:

Ideal pentru vasele cu un volum redus de reziduuri și murdărie.

Agent de clătire (ex. Finish® Jet Dry®):

Acesta asigură protejarea suprafeței exterioare a veselei și ajută în procesul de uscare a vaselor. Este dozat automat în timpul ciclului de clătire. Vă rugăm să reumpleți dozatorul de soluție de clătire o dată pe lună.

Dozatorul de soluție de clătire:

Este localizat în interiorul mașinii de spălat vase, pe ușa acesteia. O dată umplut, acesta este suficient pentru 40 de spălari. În funcție de setările de dozaj, o cantitate specifică de soluție este eliberată în timpul ciclului de clătire pentru a asigura vase strălucitoare și uscate. În funcție de model, mașina de spălat vase vă avertizaează privind gradul de umplere al dozatorului printr-un led aflat pe panoul de control sau cu ajutorul unui indicator plin/gol, situat pe dozator.

Ciclul clătire și reținere:

Un program ce trebuie folosit pentru clătirea vaselor cu apă rece, daca acestea au rămas în mașina de spălat pentru câteva zile. Trebuie utilizat înainte de ciclul principal de spălare. Nu este eliberată nicio cantitate de detergent.

Camera de colectare a apei:

Zona de sub sistemul de filtrare, unde se găsește pompa de circulare a apei, ce pompează apa din țevi în brațele de pulverizare.

Brațele pulverizatoare:

Dispozitive ce se rotesc în timpul ciclului de spălare datorită presiunii apei. Apa este pompată în acestea, iar mișcarea de rotație asigură o curățare completă în cuva mașinii de spălat vase, astfel încât fiecare vas să intre în contact cu apa.

Raftul superior:

Datorită presiunii locale scăzute a apei, este compartimentul ideal pentru obiecte mai mici și delicate (ex. cești și pahare).

Duritatea apei:

Este măsurată prin concentrația de componente dure (ioni de calciu și magneziu) din apă. Cu cât această concentrație este mai mare, cu atât detergentul este mai puțin eficient în oferirea unor rezultate bune în curățare. În plus, apa dură contribuie la înfundarea sistemulul de distribuție a apei cu depuneri de calcar.

 

Spălare manuală vs. spălare automată