Energia folosită pentru spălarea vaselor: utilizarea mașinii vs. spălarea manuală

Puteți fi tentați să credeți că spălatul manual al vaselor este mai sigur pentru mediul înconjurător, spre deosebire de utilizarea unei mașinării electrice de mari dimensiuni, însă urmează să descoperiți contrariul. În pofida faptului că mașinile de spălat vase folosesc atât apă, cât și energie electrică pentru a o încălzi, acestea sunt mai eficiente comparativ cu spălarea de mână a vaselor. Iată motivele:

Consum de apă

O mașină de spălat vase consumă 22 de litri de apă la fiecare ciclu, în timp ce un robinet deschis are un debit de 7 litri pe minut! Puteți spăla toate vasele în mai puțin de 3 minute? Dacă luați în considerare faptul că o mașină de spălat vase are o capacitate de aproximativ 8 seturi (vase, pahare și tacâmuri), ce pot fi curățate folosind numai 22 de litri de apă, este clar ca aceasta vă ajută să economisiți.

Consum de energie

Ce credeți despre energia electrică utilizată la încălzirea apei? Majoritatea mașinilor de spălat vase sunt dotate cu propriul element de încălzire a apei. În cazul spălării manuale, apa este încălzită de centrala proprie. O mașină de spălat vase al cărei program include și un ciclu de uscare consumă aproximativ 3412 BTU pe oră. În cazul spălării de mână, se consumă aproximativ 4431 BTU, pentru 22 de litri de apă.* Acesta este cel mai fericit scenariu, în care spălatul vaselor vă solicită mai puțin de 3 minute. Astfel, mașina de spălat vase consumă mai puțină energie electrică!

În final, dacă folosiți mașina la capacitate maximă de încărcare, economia de apă și energie electrică va fi chiar mai mare comparativ cu spălarea manuală a veselei.

*Se presupune că aveți o centrală termică pe gaz, cu boiler – acestea sunt mai eficiente, comparativ cu cele conectate la rețeaua de energie electrică.

Spălare manuală vs. spălare automată